Hari Bucur-Marcu: România nu va trimite trupe în Ucraina, după ce a semnat acordul de securitate cu țara vecină

Hari Bucur-Marcu: România nu va trimite trupe în Ucraina, după ce a semnat acordul de securitate cu țara vecină

Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională, a vorbit, vineri, la Interviurile , despre acordul de securitate semnat între România și Ucraina. Acesta consideră că odată cu semnarea acordului, țara noastră „intră în rând cu lumea”, iar acordul vine să întărească și mai mult cooperarea dintre cele două state, dând posibilitatea colaborării mai aprofundate în domenii esențiale pentru securitatea celor două state, dar NU înseamnă că țara noastră va trimite trupe în Ucraina. 

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Alexandru Rotaru: Ce înseamnă acest acord?

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Hari Bucur-Marcu: Acordul acesta excede situația de agresiune în care se află Ucraina în momentul de față. Este vorba de un acord cadru general în care Ucraina, după acest război, continuă să primească asistență din partea statelor membre NATO. România intră în rândul lumii. Cum să spun, în sensul în care România a fost că cred al 23-lea stat care semnează acest acord cu Ucraina. După o inițiativă care a pornit anul trecut, cândva prin iunie și care avea rolul a încuraja țările să aibă acorduri bilatarale cu Ucraina. De ce? Pentru că este foarte greu de obținut un consens, în condițiile în care Rusia este în continuare membru permanent al Consiliului de Securitate este membru a OSCE, etc. 

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Este un acord de principiu în care, de exemplu, se poate face schimb de informații între agențiile de informații direct, sau se pot lansa cereri de informații, ceea ce este și mai important decât schimbul de informații propriu-zis. Deci se pot face cereri de informații de la o țară la alta. Adică să întrebe cu ce știi despre treaba asta, sunt extrem de multe domenii pe care le abordează acest acord de securitate.

Alexandru Rotaru: După semnarea acordului, mai multe voci vorbesc despre varianta trimiterii de trupe în Ucraina, este posibil acest scenariu acum?

Hari Bucur-Marcu: Păi, din momentul în care se va decide așa ceva, trebuie să treacă cel puțin șase luni ca să se poate întâmpla în condițiile concrete din teatrul de de război din Ucraina. Kievul s-a pregătit pentru apărare și duce un război de 2 ani și ceva încoace, în condițiile în care contează exclusiv pe trupele sale. Deci ăsta a fost aranjamentul, ca să spun așa, între ghilimele, cu comunitatea internațională.  Ucraina își apără  teritoriul prin forțele proprii, dar cu ajutor cât se poate de mult și consistent din partea Occidentului, inclusiv a României. Și este firesc să fie așa. România, în urma acordului, ar putea apăra spațiul aerian Ucrainean, spre exemplu, dar, în momentul de față, este exclusă trimiterea de trupe pe teritoriul statului vecin, din foarte multe motive.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat, joi, la Washington, acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina, care prevede sprijinirea Ucrainei în ceea ce priveşte înfiinţarea unui punct focal naţional privind armele. „Împreună cu președintele Volodimir Zelenski am semnat astăzi, la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității. Ne alăturăm altor aliați și parteneri, prin continuarea angajamentului pe care ni l-am asumat prin Declarația G7 de la Vilnius”, a transmis Iohannis. 

De asemenea, România va încerca să asigure o utilizare maximă a rutelor sale de transport şi logistice pentru a facilita atât proiectele pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung ale procesului de reconstrucţie a Ucrainei. România va oferi asistenţă pe termen lung şi va susţine industria de apărare a Ucrainei în atingerea obiectivului său de a răspunde nevoilor forţelor de securitate şi apărare, mai prevede acordul. „Acest acord se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre şi va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE şi NATO”, arată comunicatul Kievului.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191