Suntem în mijlocul verii și nu sunt puțini tinerii care se aruncă în apă, nu doar pentru a se răcori, ci și pentru a-i impresiona pe cei din jur. Nu se gândesc o secundă cât de periculoase pot fi săriturile în cap, într-o piscină sau chiar în apa mării.
În spitale sunt deja zeci de pacienți paralizați, pentru care nu mai există speranță că vor mai merge vreodată.
Ce spune Virgiliu Nanu (CJ Prahova) despre scumpirile Hidro Prahova
Țintuit de pat, cu ochii în lacrimi, un tânăr care nu a împlinit 20 ani îl întreabă pe medic dacă mai există vreo speranță pentru el. Are măduva spinării secționată și este paralizat de la gât în jos. Băiatul a ajuns așa după ce a plonjat în cap, la mare, fără să se asigure că apa este destul de adâncă.
EXCLUSIV/ Prefectul Emil Drăgănescu, despre cei mai mari poluatori ai Ploieștiului
Medic: ”Mobilizare pasivă a membrelor, se face pentru că articulațiile, care nu sunt folosite, se anchilozează, înțepenesc”.
Prizonierul unui pat este de acum și alt bărbat care a vrut să-și impresioneze nepotul, însă a dat cu capul de fundul de beton al unei piscine.
Medic: ”Are două săptămâni, s-a întâmplat la Constanța. Plonjon în apă de mică adâncime, cu leziune vertebro medulară cervicală complet. Complet înseamnă fără să simtă, fără să miște”.
În fiecare vară, doar la Spitalul Bagdasar Arseni ajung peste 30 de persoane, cu răni grave, după ce sar în apă. Cei mai mulți dintre ei sunt tineri până în 35 de ani, spun medicii. Din păcate, aceștia rămân paralizați pe viață.
Dr. Daniel Șerban, medic primar neurochirugie: ”Câteva secunde de neatenție sau de bravadă sau de curaj prostesc .. Este o tragedie pentru absolut toată lumea. În primul rând pentru pacient, apoi pentru familie”.
O fractură de coloană vertebrală înseamnă, de regulă, o fractură a destinului. Recuperarea este imposibilă în cazurile grave.
Prof. dr. Gelu Onose, șeful secției de recuperare Spitalul Bagdasar Arseni: ”Ajung să fie dependenți complet, pentru că sunt paralizați de mâini și de picioare. Tragedia este cu atât mai mare cu cât capul nu are nimic, de regulă, și atunci sunt perfect conștienți să-și contemple tragedia de dimineața până seara, 24 din 7.”
Săriturile în apă se fac doar în prezența personalului specializat, spun antrenorii de înot.
Cconf. univ. Silviu Petrescu, catedra de educație fiziză UMF Carol Davila: ”De fapt, nu este o săritură, ci face parte dintr-o cursă, dintr-un numește plecarea din blockstart. A plonjat în apă cu mâinile înainte, cu picioarele întinse și s-a și scufundat la o semiadâ un metru, un metru și ceva”.
Așadar, gândiți-vă de doua ori înainte să faceți un gest necugetat.
Ultimele Știri
VEZI MAI MULTE ȘTIRI
Top citite
Parteneri
VIDEO VOYO
Promo
La VOYO ai zi de zi un film nou!
00:14
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Majda – Ciorbă rădăuțeană
15:21
Doctor de bine
Dr. Beatrice Mahler, medic primar penumolg: „Plămânul nostru este astfel structurat încât să fie capabil să răspundă favorabil doar la aerul curat”
16:04
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # – 22 Iulie 2023
02:04:31
Aşii amanetului
Episodul 37
19:16
Dragoste infinită
Episodul 154
44:10
Doctor de bine
Episodul 15
22:28
Dive Deep
Andi Moisescu: ”La început, în primele mele zile la Pro TV, cred că se vedea foarte tare că mi-e greu”
30:32
Conectat la România
Vacanțe fără griji. Cum ne ferim de surprize neplăcute la cazare și avion
13:28