INSPECTIA JUDICIARA CONTROLEAZA DOSARELE CU DROGURI – Sefa IJ, judecatoarea Roxana Petcu, a dispus controale tematice la nivel national pe dosarele ce au ca obiect detinerea de droguri si infractiuni savarsite sub influenta acestora

INSPECTIA JUDICIARA CONTROLEAZA DOSARELE CU DROGURI – Sefa IJ, judecatoarea Roxana Petcu, a dispus controale tematice la nivel national pe dosarele ce au ca obiect detinerea de droguri si infractiuni savarsite sub influenta acestora

Tragedia din Vama Veche a pus in miscare Inspectia Judiciara. Sefa IJ, judecatoarea Roxana Petcu (foto), a anuntat marti, 22 august 2023, ca a dispus efectuarea unui control tematic la nivel national privind dosarele legate de detinerea de droguri si infracitiunile comise sub influenta stupefiantelor.

Ioana Neagu, primărița „credincioasă” din Valea Călugărească a uitat de promisiunile din campanie. Rețeaua de apă şi canal, abandonată!

Anuntul vine dupa ce soferul Matei Vlad Pascu, in varsta de 19 ani, a omorat cu masina doi oameni in Vama Veche, drogat fiind cu cocaina, amfetamina si metamfetamina.

Ruşinea politicii prahovene: Alin Moldoveanu (PNL), karatistul care a adus un municipiu la „rang” de comună

Iata comunicatul Inspectiei Judiciare (vezi facsimil):

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

„Inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare a dispus efectuarea unui control tematic la nivel national privind cauzele avand ca obiect detinerea de substante interzise si infractiuni savarsite sub influenta acestora”.

 

DIICOT explica de ce l-a lasat pe Pascu sa scape de doua ori

Tot marti, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a emis un comunicat in care explica de ce Matei Pascu le-a scapat procurorilor DIICOT printre degete de doua ori cand a fost prins cu marijuana. Prima oara, in 2017, Pascu nu putea raspunde penal intrucat avea sub 14 ani. A doua oara, in 2022, baiatul era major, dar procurorul DIICOT de caz a considerat ca fapta prezinta un pericol social prea mic pentru ca statul roman sa cheltuiasca bani pentru instrumentarea unui dosar penal, data fiind cantitatea scazuta de drog cu care Pascu fusese prins, precum si faptul ca tanarul manifestase „o atitudine sincera la momentul constatarii faptei”.

Mai mult: parchetul recunoaste ca nu s-a obosit nici macar sa-l depisteze pe dealerul de la care Matei Pascu isi cumparase „iarba” in 2022.

Redam precizarile DIICOT:

„Ca raspuns la solicitarile transmise de reprezentanti ai mass media, privind cauzele penale aflate in evidentele D.I.I.C.O.T. in care a fost implicat autorul accidentului rutier produs in localitatea 2 Mai, judetul Constanta, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa va comunice urmatoarele:

Pe rolul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanta a fost inregistrata la data de 19.08.2023 o cauza penala in care se efectueaza cercetari cu privire la fapta de detinere, fara drept, de droguri de risc, in vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2002.

Aceasta etapa nu semnifica formularea unor acuzatii impotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strangerii probelor pentru stabilirea corecta si completa a starii de fapt care sa permita adoptarea in cauza a unei solutii legale si temeinice.

Precizam ca in acest moment nu pot fi furnizate informatii suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispozitiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

Totodata, avand in vedere interesul public, va informam ca in evidentele D.I.I.C.O.T. au fost identificate doua dosare penale vizand aceeasi persoana, cercetarile avand ca obiect infractiuni de detinere, fara drept, de droguri de risc, in vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002.

In fapt, la data de 5 aprilie 2017, a fost depistat de lucratori din cadrul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti pe o strada din capitala, avand asupra sa o foita de hartie de culoare alba si o punguta din material plastic transparent continand cantitatea totala de 0,39 grame canabis.

Prin ordonanta din 30.10.2019 s-a adoptat in acest dosar o solutie de clasare cu privire la infractiunea de detinere, fara drept, de droguri de risc, in vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2002, cu motivarea ca, potrivit art. 113 alin. 1 Cod penal, minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal.

In cel de al doilea dosar inregistrat la DIICOT in anul 2022, s-au efectuat cercetari cu privire la fapta de detinere, fara drept, de droguri de risc, in vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002 retinandu-se ca la data de 3 februarie 2022 aceeasi persoana (avand varsta de 18 ani) a fost depistata de organele de politie in incinta unui complex comercial din municipiul Bucuresti avand asupra sa un pliculet din material plastic transparent ce continea cantitatea de 0,68 grame canabis.

Prin ordonanta din 21.12.2022 s-a dispus renuntarea la urmarire penala, retinandu-se ca pentru infractiunea cercetata legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai mica de 7 ani (infractiunea de detinere de droguri de risc pentru consum propriu se pedeseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda), iar in cauza nu exista un interes public in urmarirea faptei in raport cu:

– continutul faptei (detinerea pentru consum propriu de canabis);

– modul si mijloacele de savarsirea a faptei (elementul material, detinerea, nu releva un mod elaborat de comitere a faptei);

– natura drogului detinut (canabis, drog de risc);

– cantitatea redusa a drogului detinut;

– disproportia vadita intre cheltuielile pe care le-ar implica desfasurarea procesului penal si gravitatea redusa a faptei;

– circumstantele personale ale faptuitorului, in varsta de 18 ani la data savarsirii faptei, fara antecedente penale si avand o atitudine sincera la momentul constatarii faptei.

Solutia adoptata de procuror prin ordonanta mentionata a fost confirmata de Tribunalul Bucuresti la data de 10.01.2023.

Facem precizarea ca, prin ordonanta din 21.12.2022 s-a dispus, in conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 143/2000, evaluarea faptuitorului de catre specialisti din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog din cadrul Agentiei Nationale Antidrog, in scopul includerii sale in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri

Pentru infractiunea de trafic intern de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 s-a adoptat o solutie de clasare, intrucat cercetarile efectuate in cauza nu au condus la identificarea persoanei de la care a fost procurat drogul de risc”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191