Tot mai multe ţări NATO se opun deciziei Statelor Unite de a trimite în Ucraina arme cu dispersie.
Rishi Sunak, premier UK: Marea Britanie a semnat o convenţie care interzice fabricarea sau folosirea armelor cu dispersie. Noi o să ne facem în continuare partea şi o să ajutăm Ucraina în războiul de agresiune dus de Rusia, prin trimiterea tancurilor şi a armelor cu rază lungă de acţiune.
Joe Biden a anunţat că va ajunge în această seară la Londra, pentru a discuta personal cu Rishi Sunak, dar şi cu Regele Charles.
Ion Cristoiu: „Se va face un guvern minoritar PNL+USR+UDMR, cu amenințarea alegerilor ANTICIPATE”
Armele cu dispersie au cauzat tensiuni şi la Kremlin. Mai mulţi oficiali ruşi, printre care şi Dimitri Medvedev, s-au grăbit să ameninţe Statele Unite cu escaladarea războiului la nivel mondial. În acest context tensionat, summit-ul NATO de la Vilnius devine un eveniment crucial. Alianţa strânge rândurile.
Mircea Geoană: Liderii noștri vor aproba o nouă generație de planuri de apărare NATO, le numim generic, planuri regionale de apărare, împărțite în 3 zone geografice – o zona nordică, o zona centrală și o zona sudică din care fac parte Marea Neagră și marea Mediterană.
Sunt luate în calcul şi cele mai negre scenarii, în care ruşii ar sabota intenţionat centrala de la Zaporojie pentru a provoca un dezastru nuclear.
NATO, pregătiri pentru cele mai negre scenarii
Mircea Geoană: Este o schimbare profundă a modului în care ne pregătim pentru eventuale situații neplăcute. Vorbim de mult mai multe trupe ale țărilor NATO în caz de criză, conflict sau doamne ferește ceva mai sever. Ţările NATO vor pune la dispoziția comandanților NATO undeva spre de militari gata să intervină.
În cazul unei ameninţări profunde, numărul poate creşte la de militari, o decizie fără precedent în istoria NATO. Posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO va fi un alt subiect fierbinte de pe agenda întâlnirii din capitala Lituaniei. Germania se opune cu argumentul că mișcarea ar duce la un conflict deschis al Alianţei cu Rusia. În primă fază, Kievul va fi adus mai aproape printr-un consiliu, cea mai înaltă formă de parteneriat.
Mircea Geoană: În acest consiliu vom putea discuta chestiuni politice, de colaborare inclusiv chestiuni de situații de criză. Evident, că Ucraina își dorește și mai mult de la acest summit, sunt și aliați care insistă în aceste zile și ore către o invitație sau un calendar pentru o eventuală invitație.
Summit-ul de la Vilnius pune în lumină importanţa României în zonă
Cert este că până la finalizarea războiul nu va fi luată nicio decizie clară. Summit-ul va pune în lumină importanţa României în zonă.
Mircea Geoană: Reconfirmă valența multiregionala a țării noastre și rolul pivot al țării noastre, la confluența unor țări de mare importantă strategică pentru NATO și pentru Uniunea Europeană.
Ţara noastră găzduieşte deja peste de militari NATO, cei mai mulţi, americani, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.
Observator va transmite în direct, de la Vilnius, începând de mâine seară cele mai importante decizii de la summit.