Pericol maxim. Prețul lemnelor de foc pentru populație va exploda

Pericol maxim. Prețul lemnelor de foc pentru populație va exploda

Guvernanța corporativă și separarea activității de comercializare de cea de serviciu public la Romsilva vor avea drept consecință o explozie a prețurilor la lemnele de foc pentru populație, ne spune președintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, Silviu Geană. Acesta arată că înființarea unor societăți pe acțiuni va conduce, implicit, și la o înstrăinare a acțiunilor, iar în comercializarea lemnelor vor apărea băieții deștepți, exact ca în energie.

STOP ABUZURILOR DIN JUSTIȚIE! Mesajul fostei sefe DIICOT Giorgiana Hosu, dupa achitarea post-mortem a politistului Dan Hosu: “Vreau sa se invete ceva din acesti 7 ani si oamenii sa invete sa gandeasca ei insisi. Sa nu se grabeasca nimeni sa arunce cu piatra”

Proiectul de lege care introduce guvernanța corporativă la toate companiile de stat, inclusiv la regiile autonome, este extrem de periculos, atrag atenția sindicaliștii din Silvicultură. Principalul scop al guvernanței corporative este maximizarea profitului, iar sindicaliștii au propus Guvernului, ceea ce se întâmplă în toate țările europene și statele membre ale OCDE, ca managementul care se aplică la păduri să fie managementul forestier durabil, singurul în măsură de a realiza un echilibru între funcțiile socială, ecologică și economică ale pădurii.

In atentia Politiei Prahova, OPC, ANAF! O firma din Brasov escrochează pensionari din Prahova, cu întâlniri la hoteluri, unde vând chinezării la suprapreț

”Separarea activităților de ordin public de cele comerciale vor duce la imposibilitatea de a susține financiar activitățile necesare pentru plantare, pentru paza pădurilor, pentru menținerea stării fitosanitare. Nu cred că se vor privatiza pădurile, pentru că nimeni nu are nevoie de suprafețele respective, însă ochii băieților deștepți sunt ațintiți pe comercializarea lemnului din România, pentru că pădurile proprietate publică a statului generează o recoltă de 10 milioane de mc lemn anual. Băieții deștepți au intrat și în zona de energie și se vede ce s-a întâmplat, prețurile le fac alții, poporul doar plătește”, ne-a declarat Silviu Geană, președintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”. Acesta avertizează că prima consecință va fi și aici majorarea prețurilor la materialul lemnos, inclusiv la lemnele de foc pentru populație.

Guvernul a aprobat cedarea pasajului de la Podul Înalt către Primăria Ploiești. Poate fi demarat proiectul de lărgire la patru benzi

Vor fi afectate 3 milioane de locuințe

Romsilva administrează 3,1 milioane de hectare de păduri proprietate publică a statului, ceea ce reprezintă 48% din fondul forestier național, la care se adaugă 1,1 milioane de hectare păduri care aparțin altor proprietari, pentru care regia statului asigură serviciile silvice și administrarea. În plus, Romsilva înregistrează an de an profit și este un contribuabil major la bugetul de stat, unde varsă 90% din profit. Toate activitățile care se efectuează în pădure, de la lucrările premergătoare instalării puieților, la plantarea puieților, regenerarea, îngrijirea pădurilor, selectarea și evaluarea calitativă și cantitativă a produselor lemnoase sunt activități tehnice, semnalează silvicultorii.

”Dacă se decide externalizarea comercializării materialului lemnos se va ajunge la intermediari și nu poate fi deloc de bun augur în condițiile în care peste 3 milioane de locuințe din această țară se încălzesc cu lemn de foc. Din păcate, lemnele de foc s-au scumpit în anul 2022 și în 2023, poate și printr-o nefericită plafonare a prețului, care nu și-a atins obiectivele, pentru că în zonele în care era sub plafon s-a mărit, iar în zonele în care prețul era peste plafon s-au blocat vânzările”, ne-a precizat președintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, Silviu Geană. Potrivit acestuia, divizarea activităților de serviciu public de cele comerciale va pune în pericol administrarea proprietății publice a statului prin neasigurarea resurselor necesare gestionării durabile și unitare a pădurilor. Implicit, va duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă din zona asta de administrare, exploatare, transport, prelucrare, dă naștere unui impact socio-economic uriaș, care nu a fost evaluat. Totodată, poate conduce la o majorare a cheltuielilor statului român, iar pe partea cealaltă, la o diminuare a veniturilor la buget.

În numele OCDE

Sindicaliștii atrag atenția că acesta este un experiment periculos care se face cu pădurea statului, mai ales că principiile Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au valoare de recomandare, și nu de obligație. ”Noi nu negociem principiile OCDE, trebuie să le aplicăm”, a afirmat însă premierul Nicolae Ciucă. Pădurile, sunt incluse în Legea siguranței naționale și orice acțiune sau inacțiune care lezează interesele economice strategice ale României, care poate avea ca efect periclitarea fondului forestier, este inclusă în zona aceasta de amenințări la adresa securității naționale, consideră sindicaliștii din sector. ”Se dorește reorganizarea activităților comerciale, desprinse din regiile naționale, și înființarea unor societăți pe acțiuni, iar asta ne duce într-o zonă care va crea la un moment dat premisele inclusiv de înstrăinare de acțiuni”, a semnalat Silviu Geană, președintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191