Polițiștii, în stare de șoc. Salariul de funcție, la nivelul salariului minim pe economie

Polițiștii, în stare de șoc. Salariul de funcție, la nivelul salariului minim pe economie

După marea majorarea a salariilor anunțată de Guvern, polițiștii s-au trezit că salariile de funcție sunt aproape cât salariul minim pe economie. Pe net, creșterea a fost între 200 și maximum 400 de lei, care nu acoperă nici inflația. Fluturașii cu salariile de pe luna ianuarie au provocat un val uriaș de nemulțumire în rândul angajaților MAI, astfel că mulți dintre aceștia sunt deciși să demisioneze.

SURSE/ Se pregateste reducerea aparatului bugetar din subordinea CJ Prahova. Cele 3 muzee ar putea fi comasate

Salariul real al unui polițist, aflat la începutul carierei, este absolut umilitor. Acesta a ajuns să ia ”imensa” sumă de 2.600 de lei, la care se adaugă norma de hrană și, în unele cazuri, banii de chirie, care nu acoperă nici un sfert din valoarea reală a acesteia. Majorările salariale acordate de Guvern de la 1 ianuarie 2023 au adus, pentru polițiști, o creștere netă a veniturilor între 200 de lei și 400 de lei, bani care nu acoperă nici inflația, atrag atenția sindicaliștii din MAI.

Ce spune Virgiliu Nanu (CJ Prahova) despre scumpirile Hidro Prahova

”Majorarea a fost de 10% la salariul de funcție aflat în plată, în condițiile în care salariul brut era aproape cât cel minim pe economie. Deja polițiștii au început să-și pună problema că mai bine se duc la supermarketuri sau la magazinele de bricolaj, unde iau 4.000 de lei fără bătăi de cap, fără umilințe, fără riscuri, fără renunțare la viață personală, la sărbători, sâmbete, duminici și fără incompatibilități și interdicții. Unii au spus că mai bine se apucă de Uber, cu mașina lor, unde câștigă lejer 4.000 de lei. Nemulțumirea și frustrarea sunt foarte mari printre polițiști. Nu se mai poate așa”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). La acest moment, singurul avantaj al polițiștilor rămâne că ar ieși mai devreme la pensie, însă și acesta este cu un mare semn de întrebare, având în vedere intenția decidenților politici de a majora vârsta de pensionare în MAI. Sindicaliștii spun că trebuie să ne așteptăm la un val de demisii, care vor provoca un deficit de personal fără precedent în sistemul de ordine public.

EXCLUSIV/ Prefectul Emil Drăgănescu, despre cei mai mari poluatori ai Ploieștiului

Sursa externă

Diferența la salariu între un polițist debutant și un polițist cu o vechime de 5 ani este de până în 100 de lei. Abia la o vechime de peste 10 ani se văd mai bine diferențele la salarii, susțin reprezentanții SNPPC. ”Cred că Guvernul va fi nevoit să majoreze contingentul de muncitori străini din lumea a treia, ca să-i angajeze în Poliție, că ălora, dacă le dau 500 de euro, îți și ară de banii ăia. Vom ajunge să nu se mai prezinte nimeni la examenele la școlile de Poliție. Anul ăsta s-a intrat și cu 5 și ceva și 6, ceea ce este inadmisibil și arată nivelul la care s-a ajuns. Acum avem informații că Ministerul Afacerilor Interne vrea să angajeze vreo 7.000 de angajați din sursă externă. Aceștia vor fi folosiți la intervenții în zona ordinelor de protecție, cu brățările electronice, pentru că trebuie implementat sistemul. Le-am spus că în acest domeniu este nevoie de polițiști cu experiență, pentru că sunt spețe complexe”, ne-a mai precizat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Moare Ordinea Publică

Sindicaliștii de la SNPPC au transmis Guvernului că aceste creșteri mizere ale salariilor din MAI nu acoperă majorările prețurilor produselor principale de consum și ale facturilor lunare la utilități, facturi care s-au dublat, dacă ne referim doar la energie/gaze. ”Să primești, ca tânăr polițist, un salariu de funcție, de 3.491 lei brut, în condițiile în care salariul minim brut pe economie este 3.000 lei, iar în construcții – 4.000, este un adevărat șoc! Dacă adăugăm și faptul că sistemul defectuos i-a trimis pe majoritatea să lucreze în alte județe decât cele de domiciliu, aceștia fiind nevoiți să suporte din propriul buzunar diferența dintre prețul chiriei plătite real – între 1.000-2.000 lei, în funcție de piața locală – și decontul primit de la stat, de numai 389 lei, coliva Ordinii Publice din România este aproape gata”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191