România, omisă de pe lista de „mulțumiri” pe care Ucraina le-a transmis țărilor NATO pentru ajutorul oferit în războiul cu Rusia

România, omisă de pe lista de „mulțumiri” pe care Ucraina le-a transmis țărilor NATO pentru ajutorul oferit în războiul cu Rusia

România nu figurează pe lista țărilor cărora Ucraina „le-a mulțumit” pentru ajutorul oferit în războiul cu Rusia, în cadrul unei campanii inițiate pe contul de Twitter al ministerului ucrainean al Apărării, cu prilejul zilei naționale a Ucrainei (care a fost pe 24 august). De la debutul invaziei militare ruse în Ucraina, autoritățile de la București au evitat constant să ofere public date precise referitoare la eventualul ajutor militar pe care țara noastră îl acordă Kievului.

Acuzații grave la adresa Spitalului Municipal Câmpina: „Şpagă la greu! Începând de la portar şi infirmiere, până la ultimul medic!”

„Cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, am inițiat un maraton de mulțumiri pentru prietenii și partenerii care au ajutat țara noastră”, se arată într-un comunicat postat pe contul de Twitter/X al ministerului ucrainean al Apărării. „Poporul ucrainean va fi mereu recunoscător pentru acest sprijin”.

Spune NU drogurilor, cât încă mai poți!/ Directorul Gabriel Țaga, interviu exclusiv. Cum se „prezintă” Colegiul „Mihai Viteazul” la acest capitol

Ucraina a mulțumit astfel, cu această ocazie, următoarelor state NATO pentru ajutorul militar și umanitar oferit în războiul cu Rusia: Marea Britanie, SUA, Canada, Estonia, Spania, Franța, Olanda, Luxemburg, Italia, Danemarca, Norvegia, Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Finlanda. De asemenea, au fost aduse mulțumiri și unor state care nu sunt membre ale Alianței, precum Australia, Japonia și Suedia.

ITM Prahova: De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut se stabileşte la 3.300 lei

În total, dintre cele 31 de state membre NATO, ucrainenii nu au transmis „mulțumiri” în cazul a 11 state: Albania, Belgia, Croația, Grecia, Ungaria, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Portugalia, România, Slovenia și Turcia.

Chiar dacă Bulgaria nu figurează nici ea pe lista „mulțumirilor” armatei ucrainene, în schimb, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a mulțumit personal Bulgariei, într-o postare separată.

De asemenea, pe contul de Twitter al ministerului ucrainean de Externe, se menționează mesajele de felicitare adresate de Ziua Ucrainei din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și a liderilor Belgiei, Austriei, Macedoniei de Nord, Irlandei, Slovaciei, Greciei și Georgiei.

În prezent, politica României este „de a nu se referi” la sprijinul militar pentru Ucraina.

Conform PentagonLeaks – scandalul legat de scurgerea de documente secrete ale armatei americane – România are un rol la fel de important ca Polonia în ajutorarea Ucrainei. Potrivit acestora, România participă la antrenarea strategică sau de luptă a soldaților ucraineni, la recuperarea soldaților ucraineni, la transferul echipamentelor din Occident către Ucraina, la monitorizarea informațiilor de pe front. România este de asemenea donator de arme și echipament militar, mai spun documentele.

„De ce nu vorbim despre sprijin militar? Sunt rațiuni care țin de securitatea României. Noi suntem, practic, stat vecin cu Ucraina și avem cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Prin urmare, e nevoie să avem în primul rând în vedere securitatea României și a cetățenilor săi și în al doilea rând trebuie să avem în vedere și faptul că trebuie să ajutoră cât mai eficient Ucraina”, declara, în luna aprilie a acestui an, ministrul român de Externe.

Anul trecut, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a acuzat România că trimite ajutor militar Ucrainei, făcând referire la un „al cincilea pachet” aprobat recent pentru forțele ucrainene. A fost atunci pentru prima dată când (ajutorul militar – ) a ieșit la iveală atât de explicit și de public, deși înregistrări video cu folosirea unor proiectile fabricate în România de către forțele armate ucrainene mai apăruseră înainte pe rețelele sociale.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191