Semnal de alarmă: Lipsesc de pe piață antibioticele pentru copii

Semnal de alarmă: Lipsesc de pe piață antibioticele pentru copii

În plin sezon al infecțiilor respiratorii acute, Asociația Farmaciilor Independente Ethica reclamă lipsa de reacție a autorităților la absența antibioticelor de pe piața din România, în special a celor pentru copii. Reprezentanții asociației susțin că situația din această toamnă este fără precedent în țara noastră și autoritățile nu se implică în rezolvarea acestei crize.

O nouă plângere pe numele „paraditorilor” Onea şi Răileanu! Inspecția Judiciară cerceteaza modul în care i-a fost fabricat dosarul Anei Maria Pătru

„Odată cu începerea școlii și întoarcerea copiilor în colectivități, suprapuse peste sezonul rece, infecțiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite și realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situație extrem de gravă, iar noi ca farmaciști ne vedem neputincioși în a o rezolva”, a declarat Cristina Pavel, președinte al Asociației

Surse PhOnline.ro/ PSD şi PNL anunță azi comasarea alegerilor şi liste comune la europarlamentare şi locale

O foarte mare parte a timpului unui farmacist este ocupată cu procurarea de medicamente – fie discutând cu fiecare distribuitor în parte, fie direct cu producătorii, fie întrebând alți colegi farmaciști, fie chiar prin sesizări către Agenția Națională a Medicamentului. Cu toate acestea, nu de puține ori se întâmplă ca anumite produse să nu se găsească pentru o perioadă de timp mai lungă sau în anumite regiuni geografice, susțin oficialii Asociației.

Sondaj CURS/ Românii vor comasarea alegerilor. PSD conduce detaşat. PNL coboară la egalitate cu AUR

„Ca farmacist, care lucrez zi de zi cu pacienții, la fel ca și colegii mei, mi-e teamă să mă gândesc ce se va întâmpla dacă situația nu se va rezolva curând. Pacienții sau aparținătorii de foarte multe ori sunt nevoiți să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri în speranța că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii. Probabil, dacă situația nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulți copii la urgențe sau internați în spital pentru afecțiuni care puteau fi tratate acasă. Autoritățile trebuie să fie informate și trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize și pentru a readuce pe piața din România cantitățile necesare de antibiotice.”, a mai declarat Cristina Pavel.

Un alt produs care lipsește în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecțiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina. ”Chiar dacă în ultima lună, produsul a început să reapară în stocuri, din păcate cantitățile sunt insuficiente pentru nevoia pacienților, iar de multe ori farmaciile sunt condiționate de achiziționarea a altor produse pentru a putea procura carbamazepina.”, a completat Cristina Pavel.

Mai mult, discontinuități ale altor medicamente, în special a celor ieftine, sunt din nou anunțate de către producătorii de medicamente, ceea ce pune o și mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona și un pericol imens pentru sănătatea pacienților, care riscă să nu mai găsească tratamentul necesar sau să fie necesare multiple vizite la medicul de familie și medicul specialist pentru a li se schimba terapia. Necesitatea unei reale reforme și a unor politici publice în domeniul medicamentelor este vitală pentru sănătatea publică și individuală a fiecărui pacient.

Exemple de medicamente de uz pediatric care lipsesc de pe piață sau se găsesc în cantități insuficiente (în special sub formă de sirop sau suspensie orală): amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar și ibuprofen sirop.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191