Tot mai mulți români din străinătate se întorc acasă: „Acolo plătim și aerul pe care-l respirăm”

Tot mai mulți români din străinătate se întorc acasă: „Acolo plătim și aerul pe care-l respirăm”

În ultima perioadă, tot mai mulți români care au lucrat în străinătate se întorc acasă. Unii dintre ei au explicat și motivele. Potrivit datelor Autorității Protecției Copilului, numărul familiilor plecate în străinătate a scăzut cu 15% în 2023 față de 2021.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Scade numărul celor plecați la muncă în străinătate 

Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate a scăzut. Informațiile sunt confirmate și de statisticile Băncii Naționale a Italiei care arată că românii din peninsulă trimit tot mai puțini bani spre țară.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Stabilită în Sicilia, Italia, Gabriela Câmpean recunoaște că uneori ea cere bani de la frații din România. Și ei au lucrat în străinătate, dar s-au întors acasă și și-au făcut firme: unul în agricultură, altul în construcții. „Se cam întoarce roata în familia mea. În România măcar ai agricultură și ai ceva din grădina ta, poți să pui mâna. Aici nu ai, și aerul ce-l respirăm, cumpărăm totul”, a spus românca din Italia pentru  

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Și Florian Matică s-a întors în România și spune că acum trăiește mai bine. „În primii ani când m-am dus acolo, chiriile erau undeva la 400 de euro, 350. Au crescut, aproape că s-au și dublat, la fel și dobânda pentru cumpărarea unei locuințe.”

Românii trimit tot mai puțini bani din străinătate

Potrivit Băncii Naționale a Italiei, românii din peninsulă trimit tot mai puțini bani către rudele lor din România. Dacă în 2021, suma se ridica la 563 de milioane de euro, anul trecut a scăzut la aproape 449 de milioane de euro. Cristian Păun, specialist în economie, mai are o explicație – familiile s-au întregit în țările de destinație. Potrivit datelor Autorității Protecției Copilului, numărul familiilor plecate în străinătate a scăzut cu 15% în 2023 față de 2021.

Și cu toate provocările din România, mulți dintre cei plecați peste granițe spun că apreciază lucrurile simple pe care le regăsesc în țară, după mulți ani petrecuți prin lume, apropierea de familie și prieteni, cultura și obiceiurile locale și bucuria de a se simți acasă.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191