Val de amenzi pentru Groupama, noul lider RCA: ASF a găsit nereguli la plata daunelor, raportarea tranzacțiilor externe și inventarierea rezervei de daune

Val de amenzi pentru Groupama, noul lider RCA: ASF a găsit nereguli la plata daunelor, raportarea tranzacțiilor externe și inventarierea rezervei de daune

​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat luna trecută un val de amenzi către Groupama Asigurări, noul lider RCA după falimentul Euroins. Autoritatea a dat trei amenzi în valoare cumulată de 340.600 de lei pentru nereguli la plata daunelor RCA, raportarea transferurilor externe și inventarierea rezervei de daune avizate.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), condusă de un nou consiliu începând din 19 decembrie, a publicat luni, 15 ianuarie, pe site-ul propriu amenzile pe care le-a aplicat în toată luna trecută pe cele 3 sectoare pe care le arbitrează: bursă, asigurări și pensii private.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

În sectorul asigurărilor se remarcă 3 amenzi aplicate către francezii de la Groupama Asigurări, liderului pieței asigurărilor din România, astfel:

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

1. Amendă în valoare de 115.500 lei pentru:

nerespectarea prevederilor art. 23 alin. (5) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare coroborate cu prevederile art. 12 alin. (4) din Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019;

nerespectarea prevederilor art. 24 alin. (1) din Legea nr.129/2019 coroborate cu prevederile 4 alin. (1), art. 21 alin. (1) și alin. (6) și art. 47 alin. (3) și alin. (7) din Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019;

nerespectarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 coroborate cu prevederile 13 alin. (1) și ale art. 47 alin. (3) și alin. (7) din Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019;

nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (3) din Legea nr. 129/2019 coroborate cu prevederile art. 35 alin. (1) din Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019, privind obligația de raportare a transferurilor externe în și din conturi, în lei sau în valută, cătreN.C.P.S.B.;

nerespectarea prevederilor art. 24 din Legea nr. 129/2019 coroborate cu prevederile art. 11 alin. (5) din Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019.

2. Amendă în valoare de 100.700 lei pentru:

nerespectarea prevederilor art. 21 alin. (4) și (5) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Cele două prevederi spun că asigurătorul trebuie să plătească despăgubirrea în 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire sau de la data la care a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entității de soluționare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.

 

Dacă asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligațiile în termenul prevăzut anterior sau și le îndeplinește defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalități de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferența de sumă neachitată. Plata penalităților se face odată cu plata despăgubirii.

 

3. Amendă în valoare de 124.400 lei pentru:

 

nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) lit. d) ultima teză din Regulamentul A.S.F. nr. 2/2016 privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă de către entitățile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că, raportat la cerințele prevăzute la art. 2 alin. (2), art. 21 alin. (3), art. 25 alin. (1), art. 30 alin. (1) și alin. (4) și art. 31 alin. (3) din Norma A.S.F. nr. 32/2015 privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii și a tranzacțiilor privind activitatea de asigurare și de reasigurare ale asigurătorilor/reasigurătorilor și brokerilor de asigurare/reasigurare, mecanismele de control intern din cadrul societății cu privire la procesul de inventariere a rezervei de daune avizate nu au fost adecvate.

Gradul de concentrare în piața RCA s-a menținut la un nivel ridicat și în prima jumătate a anului trecut, cu Groupama și Allianz-Țiriac având cumulat 45,6% din venituri, în timp ce Euroins, care a rămas fără licență în luna martie avea 14,1%, arată datele ASF.

Pe ansamblul întregii piețe, la 30 iunie 2023, prima medie RCA a fost de 1.190 de lei, în creștere cu 3% față de semestrul similar al anului trecut.

La 30 iunie 2023, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii șase asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac, Asirom VIG, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig VIG.

Pe piața RCA din România, își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire două sucursale: Axeria IARD și Hellas Direct.

Sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA în cursul trimestrului IV 2021 și a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA de aproximativ 339 milioane lei în primele șase luni ale anului 2023, ceea ce înseamnă 7,3% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191