O afacere de zeci de mii de euro. Alex a furat meserie în Spania, apoi a început să lucreze în ţară cu uneltele bunicului: „Îţi trebuie timp şi multă răbdare”

O afacere de zeci de mii de euro. Alex a furat meserie în Spania, apoi a început să lucreze în ţară cu uneltele bunicului: „Îţi trebuie timp şi multă răbdare”

Locuinţe care au peste un secol de când au fost construite sunt acum refăcute. Cei care le moştenesc sau le cumpără vor să păstreze farmecul caselor tradiţionale. „Astfel de case mai găsim în ziua de azi în special în muzee. Iar în două luni şi aceasta îşi va recăpăta strălucirea de odinioară şi odată cu asta şi amintirile nepreţuite din vacanţele petrecute cu bunicii”, spune Diana Speretoiu, reporter Observator.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Viaţă nouă pentru case vechi

Alex Ceauşu s-a îndrăgostit de tehnicile vechi de prelucrare a lemnului şi de restaurarea caselor ţărăneşti. A început meseria în Spania, în urmă cu 15 ani. Reabilita locuinţe vechi, din piatră. De când s-a întors în ţară lucrează doar cu uneltele bunicului. 

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

„Încercăm să folosim metode cât mai tradiţionale. De-asta şi durează mai mult decât ai face o casă nouă. Casa nouă o face din materiale noi şi o poţi ridica foarte repede. Să readuci o casă veche la viaţă, îţi trebuie timp şi foarte multă răbdare”, spune Alex Ceauşu, restaurator.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Alex are proiecte pentru 3 ani

Merge din sat în sat în toată Oltenia şi readuce la viaţă clădiri peste care timpul a lăsat urme adânci. Are proiecte programate pentru următorii trei ani pentru că mulţi oameni de la oraş vor să experimenteze viaţa de la ţară. 

„Domnul de aici stă în Bucureşti şi a cumpărat o casă tot veche şi e destul de frumos. Erau case pe aici, peste tot. Acum mai e una aici, una mai jos. Aici iar nu mai locuieşte nimeni unde a cumpărat domnul”, povesteşte un bărbat.

Restaurarea nu este deloc ieftină

Restaurarea nu este deloc ieftină. Meşterii folosesc mult lemn şi piatră. În ultimii ani, preţul lemnului aproape că s-a triplat. Iar o bucată de şiţă, folosită pentru acoperiş, poate costa 3 lei. Pentru o lucrare e nevoie de cel puţin de bucăţi. 

„Lemnul nou ajunge undeva la – lei metrul cub. Pentru casele vechi, cum căutăm noi, la lei – lei”, spune Alex Ceaşu, restaurator.

Cât costă o lucrare completă

Întreaga lucrare, care poate dura câteva luni, se ridică la –  de euro. Dar proprietarii care au case tradiţionale pot obţine şi bani europeni pentru renovare. Însă trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Suma minimă pe care oamenii o primesc e de de euro dar ajutorul poate ajunge până la 6 milioane de euro.  

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191