Ce salarii aveau angajatele pe „pile” de la Ministerul Fondurilor Europene. Îi plăteau directorului câte 3.000 de lei lunar

Ce salarii aveau angajatele pe „pile” de la Ministerul Fondurilor Europene. Îi plăteau directorului câte 3.000 de lei lunar

„Cum comentaţi acuzaţiile, domnule director?”

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Dragoş Adrian Iorga. De 11 ani, director în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, şef peste o autoritate care învârte un buget de aproape şase miliarde de euro. Azi, ridicat de procurorii DNA direct de acasă. Acuzaţiile care i se aduc sunt grave.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Cristina Filip, reporter Observator: „Dragoş Iorga ar fi avut o înţelegere cu două dintre candidatele la un concurs pentru angajare într-o direcţie a Ministerului Fondurilor europene. Le-ar fi dat subiectele, însă totul cu un preţ.”

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Caracatiţa şpăgii era bine pusă la punct, arată procurorii. În schimbul obţinerii unui job în Minister, femeile erau obligate să îi dea, lună de lună, o treime din salarii. Detaliile din anchetă sunt scandaloase. Ca să fie sigur că cele două angajate nu dau înapoi, Iorga le-ar fi confiscat cardurile de salariu și, după ce își lua partea, le dădea şi lor acces la bani. Asta ar fi făcut cel puţin în ultimii doi ani. Procurorii au intrat pe fir când cele două femei, sătule să mai cotizeze, l-au reclamat. 

Surse Observator spun că, în aproape doi ani, de lei ar fi intrat în buzunarele lui Dragoş Iorga de la cele două angajate. Mai exact, câte de lei în fiecare lună. 

Ce au găsit procurorii la percheziție?

Cristina Filip, reporter Observator: „În locuinţa lui din Capitală, procurorii au găsit peste de lei, de euro, de dolari, dar şi 8 lingouri de aur, fiecare cu o greutate de 10 grame.” 

De acasă, procurorii l-au dus la minister şi i-au răscolit biroul. Echipa Observator l-a suprins în sediul Ministerului, pe balcon, în timp ce fumează nervos, gesticulează şi discută cu mai mulţi angajaţi. Imediat, e băgat în maşina DNA şi dus la audieri în Constanţa. Între timp, Ministerul a anunțat că directorul vizat de achetă a fost schimbat din funcție.

Reporter: „Aţi avut vreodată suspiciuni în legătură cu ce făcea?”

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Dacă aş fi avut suspiciuni, n-ar fi lucrat cu mine. Zero toleranţă la corupţie. O să facem o evaluare asupra întregului personal.”

Pe blogul personal, Dragoş Iorga se descrie astfel – „urmăresc permanent schimbarea, încerc să promovez o nouă viziune, sunt un optimist.” Nu apare printre calităţi şi abilitatea de a pune ban pe ban. În cea mai recentă declaraţie de avere a bifat o casă, trei apartamente, un spaţiu comercial, terenuri în Prahova şi Călăraşi, zeci de mii de lei în conturi şi bijuterii de de euro. Din salariu şi chirii încasează anual de lei. 

Mita la angajare, o problemă în sistemul de stat

Cazul directorului Dragoş Iorga scoate la iveală o practică din sistemul bugetar: mită pentru un loc de muncă la stat. Scandal a fost şi la Sănătate, într-un dosar privind fraudarea unui concurs pentru ocuparea unui post de consilier.

Iar anul trecut, Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, era audiat ca martor în dosarul predecesorului său, Adrian Chesnoiu. Procurorii l-au interceptat pe Chesnoiu în timp ce aranja un concurs de angajare. Printre favoriţii la post, ar fi fost şi un fin de-al lui Daea care ar fi intervenit pentru a-şi angaja o rudă la una dintre direcţiile agricole din ţară. 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191