Anunț de ultimă oră al hidrologilor! Cod Galben de viituri în 23 de județe din România

Anunț de ultimă oră al hidrologilor! Cod Galben de viituri în 23 de județe din România

Specialiștii din cadrul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au făcut un anunț de ultimă oră! Cod Galben de viituri în 23 de județe din România. Care sunt zonele vizate, dar și până când.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Hidrologii au emis o atenționare Cod galben, avertizând asupra posibilității depășirii cotelor de atenție pe râuri din 12 bazine hidrografice până marți dimineață.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Cod Galben de viituri în România

Aceasta indică riscul apariției viiturilor rapide pe râurile mici, cu potențial de inundații locale, mai ales în județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Mureș, Neamț și Iași.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), atenționarea a fost emisă din cauza precipitațiilor prognozate și a propagării apei pe râuri.

Codul galben este valabil de luni, ora 12:00, până marți, ora 9:00, interval în care se așteaptă creșteri ale nivelurilor de apă în bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someș, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Mureș, Jiu, Olt, Siret și Prut.

Județele vizate includ Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bihor, Arad, Harghita, Mureș, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Brașov, Vâlcea, Bacău, Suceava, Neamț, Iași, Vaslui și Botoșani.

Fenomene severe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben pentru condiții meteo severe în două județe din România. Județele Bihor și Satu Mare sunt vizate de această alertă, din cauza prognozei care indică furtuni cu descărcări electrice, averse torențiale, rafale puternice de vânt și grindină.

Potrivit ANM, în județul Bihor, localitățile afectate vor include Oradea, Marghita, Săcueni, Aleșd și multe altele, cum ar fi Valea lui Mihai, Popești, Sânmartin, extinzându-se până la Abrămuț, Drăgești și Boianu Mare. Se așteaptă ca aceste zone să fie lovite de ploi torențiale, cu acumulări de 15-20 de litri pe metru pătrat, însoțite de descărcări electrice frecvente și rafale de vânt.

În județul Satu Mare, avertizarea este valabilă până mâine dimineață la ora 7:30. În acest interval, localitățile Bixad, Turț, Livada, Călinești-Oaș și Agriș vor fi afectate de furtuni severe. Meteorologii prognozează averse ce vor depăși 15-25 de litri pe metru pătrat, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191