Cu câți km/h pot depăși șoferii limita de viteză fără să se aleagă cu o amendă. Puțini români știu acest lucru

Cu câți km/h pot depăși șoferii limita de viteză fără să se aleagă cu o amendă. Puțini români știu acest lucru

Dacă șoferii depășesc limita de viteză cu cel mult 5 km/h, nu se vor alege cu o amendă, potrivit Codului Rutier 2024. Dacă, însă se trece de această limită, ei vor fi sancționați sau vor rămâne chiar și fără permis de conducere. Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei. Astfel, cea mai mică amendă pentru viteză este de 330 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la de lei.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Ce prevede Codul Rutier 2024 

Legea permite șoferilor să depășească limita de viteză impusă pe un sector de drum, dar numai cu câțiva kilometri pe oră, fără a risca să fie amendați. Această marjă de eroare este stipulată în Codul Rutier și ia în considerare abaterile radarelor.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Radarele folosite de Poliția Rutieră, fie ele fixe sau mobile, pot avea abateri de la viteza reală cu care circulă un vehicul. Acestea sunt capabile să măsoare viteza unui vehicul de la o distanță de până la 1,2 km. Cu toate astea, viteza înregistrată poate varia față de viteza reală a mașinii din cauza erorilor interne ale cinemometrelor.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Radarele pot avea abateri de la viteza reală 

Pentru cinemometrele staționare, eroarea maximă tolerată este de ± 3 km/h pentru viteze de până la 100 km/h și de ± 3% pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h. În regim de deplasare, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h și de ± 4% pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

În urmă cu ceva timp, șoferii puteau depăși limita de viteză cu până la 10 km/h fără a fi sancționați. Acum, această limită a fost redusă la jumătate, astfel că viteza maximă poate fi depășită cu cel mult 5 km/h. De exemplu, pe un drum unde limita de viteză este de 80 km/h, șoferii nu au voie să circule cu mai mult de 85 km/h.

Viteza maximă poate fi depășită cu cel mult 5 km/h. 

Depășirea limitei este sancționată cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea dreptului de a conduce: depășire cu 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă, depășire cu 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă, depășire cu 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă, depășire cu 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă, deepășire cu peste 50 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 90 de zile, depășire cu peste 70 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 120 de zile.

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei. Astfel, cea mai mică amendă pentru viteză este de 330 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la de lei.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191