Domnitorul român cu trecut rușinos. Și-a aruncat soția într-un azil pentru a se căsători cu amanta

Domnitorul român cu trecut rușinos. Și-a aruncat soția într-un azil pentru a se căsători cu amanta

Gheorghe Bibescu, unul dintre domnitorii Țării Românești (1843-1848), are un trecut mai puțin știut. El a avut două soții, pe Zoe Mavrocordat-Basarab și pe Maria Bibescu. Un gest complet „neromantic” îl scoate în evidență.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Prima dintre soțiile lui Gheorghe Bibescu, Zoe sau Joițica, era o femeie frumoasă, cu educație aleasă și era foarte bogată. În plus, avea un nume celebru la acea vreme. A fost nepoata lui Grigore Brâncoveanu.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Zoe a devenit soția domnitorului Gheoghe Bibescu în 1826. Dar, din păcate, ea avea să se îmbolnăvească de o boală psihică, iar medicii nu au putut să o ajute în niciun fel.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

A ținut-o închisă până când nu a mai avut nevoie de ea

Pentru că nu voia să își pună tronul în pericol, Gheoghe Bibescu a ținut-o pe Zoe sub supraveghere strictă la Palatul Bibescu.

Alegerile au avut loc pe 20 decembrie 1842, la Mitropolie, avea să-i dea câștig de cauză lui Bibescu în detrimentul celorlalți 35 de candidați, între care și fratele lui, Barbu (devenit între timp Știrbei). Astfel, Gheorghe Bibescu devenea domnitor al Țării Românești.

După ce a ajuns domnitor, Bibescu s-a gândit ca a venit timpul să facă o schimbare majoră în viața lui amoroasă. Asta însemna că trebuia să scape de Zoe pentru a o avea lângă el pe femeia visurilor lui.

La scurt timp după ce a urcat pe tron, în martie 1843, Bibescu a trimis-o pe Joițica la tratament la Viena, făcându-i, astfel, loc la palatul domnesc Mariei Ghica (născută Văcărescu).

La vremea aceea, Maria și Vodă Bebescu au avut o relație extrem de controversată pentru că erai amândoi căsătoriți, lucru strict interzis. De aceea, au hotărât să divorţeze în momentul în care relaţia lor era deja de notorietate.

Amanta a ajuns Doamna Țării Românești

Având în vedere că Zoe era bolnavă, lui Bibescu nu i-a fost greu să scape de Zoe. Dar, totuși, Mitropolitul Neofit s-a opus pentru că, potrivit canoanelor bisericești, boala nu constituie motiv de divorț.

Mai departe, situația avea să se complice și mai tare atunci când au intervenit consulii Franței și al Rusiei, Billecocq și Dașkoff. Primul susținea cauza Mitropolitului, al doilea o susținea pe cea a lui Vodă.

Maria a trebuit să ceară și ea voie să divorțeze de la Divanul de la Constantinopol de spătarul Costachi Ghica, fratele fostului domnitor Alexandru Ghica, cu care avea patru copii. Costachi a fost imediat de acord, astfel că divorțul s-a pronunțat repede și fără probleme.

Între timp, Zoe era mutată de Bibescu de la Viena la Paris, unde era internată într-un azil, în ciuda opoziției familiei femeii care o voia aproape. Apoi, Bibescu și amanta s-au adresat apoi Patriarhului din Constantinopol, care i-a refuzat categoric.

Nu peste mult timp, însă, Patriarhul avea să fie schimbat, iar înlocuitorul lui s-a arătat a fi mult mai înțelegător, aprobând ambele divorțuri. După ce s-au finalizat divorțurile, amanţii au putut să-şi oficializeze relaţia.

Maria nu a fost prea mult „primă doamnă”

S-au căsătorit pe 20 septembrie 1845, la Focșani, deoarece, la București, Mitropolitul a refuzat să oficieze cununia. Nași au fost Mihail Sturdza, domnul Moldovei, și soția acestuia, Smaranda.

Din păcate pentru ea, Maria a fost doar 2 ani Doamnă a Țării Româneșți. În 1848, Gheorghe Bibescu a abdicat și a fost nevoit să părăsească țara. Mai întâi s-a stabilit la Viena, iar mai apoi la Paris. De altfel, în capitala franceză avea să-și găsească sfârșitul Maria Bibescu, în 1859, răpusă de cancer, la numai 43 de ani.

Gheorghe Bibescu a încetat din viață tot la Paris, în 1872, în urma unui accident de trăsură.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191