
Peștele și produsele din pește, precum file de somon sau file de merluciu, au calități nutriționale valoroase care le fac să fie alimente deosebit de interesante, în special pentru a ne satisface nevoile de acizi grași omega-3. Cu toate acestea, ei pot acumula contaminanți chimici atunci când filtrează apa de mare sau se hrănesc cu alți pești. Iată sfaturile noastre despre cum să profitați la maximum de beneficiile sale nutriționale fără să vă asumați riscuri.
De ce este important consumul de pește pentru sănătatea dumneavoastră?
Peștele este o sursă principală de acizi grași omega-3, dintre care unii sunt esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos și contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. Acest lucru este valabil în special în cazul peștilor grași, dintre care unii conțin mai mulți acizi grași omega-3 cu „lanț lung” (EPA, acid eicosapentaenoic și DHA, acid docosahexaenoic). Peștele, precum file de somon sau file de merluciu, este, de asemenea, o sursă de proteine, de minerale precum fosforul, iodul, zincul, cuprul, seleniul și fluorul, precum și de vitaminele A, D și E, care sunt esențiale pentru o stare de sănătate bună.
Judecator Gabriela Baltag (CSM): Justitia care nu ne va mai apartine, in curand
De ce poate fi dăunător consumul prea mare de pește?
Peștele poate fi contaminat cu poluanți de mediu, cum ar fi dioxinele, PCB sau metilmercurul, care pot avea efecte nocive asupra sănătății dacă sunt supraexpuși. PCB-urile și dioxinele se găsesc cu predilecție în cei mai grași pești, cum ar fi anghilele, precum și în anumiți pești bioacumulatori, cum ar fi barbul, dorada, crapul și somnul. Metilmercurul se găsește în peștii prădători sălbatici, cum ar fi tonul, burbotul și dorada.
Cum să vă bucurați de beneficiile peștelui, limitând în același timp riscurile?
Pentru a asigura toate beneficiile consumului de pește, precum file de somon și file de merluciu, și pentru a acoperi nevoile populației în special în acizi grași omega-3 cu „lanț lung”, minimizând în același timp riscurile de supraexpunere la anumiți contaminanți, Anses a definit câteva recomandări pentru populația generală și pentru populațiile sensibile
Pentru populația generală :
consumați pește de două ori pe săptămână, combinând un pește gras cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3 (somon, sardine, macrou, hering) și un alt pește (merluciu, cod, limbă de mare etc.);
variați speciile și locurile de aprovizionare;
nu consumați anghilă decât în situații excepționale;
pentru pescuitul de agrement, respectați recomandările de neconsum emise în anumite zone.
Pentru populațiile sensibile:
În timpul sarcinii și până la vârsta de 3 ani, creierul copilului este deosebit de vulnerabil la acțiunea toxică a contaminanților chimici, în special a metilmercurului și a PCB-urilor. Din acest motiv, au fost definite recomandări specifice pentru femeile însărcinate sau care alăptează și pentru copiii cu vârsta sub 3 ani.
Pentru femeile însărcinate sau care alăptează și copiii sub 3 ani:
limitați consumul de pește prădător sălbatic (lotcă, file biban, bonito, grenadier, halibut, știucă, doradă, pește spadă, ton etc.);
evitați consumul de pește spadă, marlin, siki, rechin.
Pentru peștii de apă dulce, se recomandă limitarea consumului de anghile, barbi, dorade, crap, somn:
dată la două luni pentru femeile de vârstă fertilă, femeile însărcinate sau care alăptează, precum și pentru copiii sub 3 ani, fetele tinere și adolescentele,
de două ori pe lună pentru restul populației.
Somonul proaspăt sau conservat este plin de minerale care ne ajută organismul să funcționeze corect. Conține vitamine: vitamina D, care ajută calciul să se fixeze pe oase; vitamina A (cunoscută și sub numele de retinol), care este excelentă pentru vedere; și vitaminele B, care furnizează energie. Somonul este, de asemenea, bogat în omega-3, acizi grași nesaturați pe care organismul nu îi produce singur. EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), ambii membri ai familiei omega 3, ne protejează sistemul cardiovascular, reduc tensiunea arterială, trigliceridele din sânge și formarea cheagurilor de sânge. Omega 3 sunt esențiale pentru funcționarea sistemului inflamator, imunitar și nervos. Se spune despre ei că sunt pompierii inflamației, de exemplu. Somonul are un conținut ridicat de omega 3 (3g/100g), la fel ca și sardinele, macroul, heringul și păstrăvul afumat.
Merluciul este una dintre cele mai apreciate bijuterii ale mării pentru aroma sa, dar nu numai. Proprietățile merluciului sunt atât de multe încât îl fac un aliment foarte sănătos. Se evidențiază ca fiind un aliment bogat în proteine. Printre beneficiile merluciului natural se numără 12 grame de proteine de înaltă valoare biologică, adică proteinele care conțin cei mai mulți aminoacizi.
În ceea ce privește vitaminele, carnea sa conține vitaminele B (vitamina B1, B2, B3, B9 sau acid folic, foarte important pentru dezvoltarea în timpul sarcinii, și B12). Toate aceste vitamine, cu excepția B12, ajută la o mai bună utilizare a nutrienților energetici, cum ar fi carbohidrații, proteinele și grăsimile. De asemenea, este bine să mâncăm merluciu pentru că furnizează diferite minerale, cum ar fi fosforul, potasiul (necesar pentru sistemul nervos), zincul (foarte important pentru fertilitatea bărbaților), magneziul (important pentru sistemul nervos și mușchi), fierul și iodul.