Hoție la „primăria de sticlă”? Impozite de 10 ori mai mari calculate nelegal în Sectorul 1

Hoție la „primăria de sticlă”? Impozite de 10 ori mai mari calculate nelegal în Sectorul 1

Profitând de reglementarea confuză și contradictorie a legiuitorului, unele primării, între care și cea a Sectorului 1 al Capitalei, au eludat una dintre puținele reglementari precise în favoarea contribuabilului. Scopul evident: arde-l pe fraier și stoarce-l de bani, chiar și nelegal!

Mesaj din partea judecatorilor pentru „Portocala si Onea”: Magistrati cu un profil nesanatos

Primăria Sectorului 1 (PS1) a majorat complet nelegal de 10 (zece) ori o anumită categorie de impozite pe imobile.

Un băiețel de cinci ani din Ploieşti, diagnosticat cu leucemie, are șanse la viată dacă îi suntem alături

Persoanele fizice pot deține imobile cu destinație rezidențială, cât și nerezidențială. Pentru cele nerezidențiale, impozitul datorat este de 0,2% din valoarea care rezultă din raportul de evaluare pe care contribuabilul trebuie să-l depună la primărie o dată la 5 ani.

OPC a amendat Ploiesti Shopping City, dupa ce ziarul nostru a publicat imagini cu mizeria de la fast-food-uri

 

Potrivit art. 458 alin. (4) din Codul Fiscal „în cazul în care proprietarul clădirii nu depune raportul de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile”.

 

Deci o majorare de 10 ori cu valoare de penalitate pentru lipsa raportului.

 

Primul termen de plată la care face referire art 458 este 31 martie 2023. Deci până la acea dată contribuabilul este în termen și nu îi poate fi impusă penalitatea.

Și, totuși, cei care au cont pe ghișeul.ro s-au trezit din 3 ianuarie cu impozitul majorat de 10 ori fără nicio explicație și, cel mai grav, spune avocata Elenina Nicuț, fără bază legală cât timp contribuabilul se află în termen pentru depunerea raportului de evaluare a imobilului și nu a primit o decizie de impunere.

 

Într-un răspuns pentru spotmedia.ro, Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 1 citește legea invers, adică întâi impozit majorat, deşi contribuabilul e în termen, și apoi, dacă se prinde cumva și depune raportul în termen, recalcularea impozitului nelegal:

 

„Contribuabilii persoane fizice în cazul cărora impozitul pe clădirile cu destinație nerezidențială s-a calculat prin aplicarea cotei de 2% au posibilitatea să depună rapoartele de evaluare până la primul termen de plată, respectiv 31 martie 2023, caz în care instituția noastră are obligația de a recalcula impozitul pe clădiri prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii rezultată din acestea.”

 

Șmecheria e că poate contribuabilul nu se prinde în timp util și plătește suma indicată pe ghișeul.ro înainte de a primi decizia de impunere, eventual ca să beneficieze de bonusul de 10%. Sau primește decizia de impunere prin poștă prea târziu, prin martie, când să îi fie extrem de greu dacă nu imposibil să găsească evaluator și să obțină raportul în timp util. Sau poate nici măcar nu e atunci în țară.

În plus, chiar dacă este în termen până pe 31 martie, deci nu ar trebui să figureze cu impozit majorat de 10 ori, în certificatul fiscal al contribuabilului ceea ce apare este această datorie majorată. De unde tot felul de consecințe, de exemplu, în caz de vânzare a imobilului.

 

Ca să evite spolierea contribuabilului de către autoritatea locală lacomă, din 26 iulie 2022 a intrat în vigoare Legea 252/2022, care modifică art 458 din Codul Fiscal. Astfel, majorarea impozitului la 2% pentru nedepunerea raportului de evaluare este condiționată strict de notificarea prealabilă a contribuabilului:

 

„Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457, cu condiția că proprietarul clădirii să fi fost notificat de către organul fiscal competent despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare.

 

Notificarea se comunică proprietarului clădirii prin publicarea acesteia în spațiul privat virtual sau prin poștă, în cazul contribuabililor care nu sunt înrolați în spațiul privat virtual.

 

Termenul până la care trebuie comunicată notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat începând cu anul următor. În cazul în care notificarea nu este comunicată până la această dată, impozitul urmează a se calcula prin aplicarea cotei stabilite potrivit alin. (1) asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457.”

În luna decembrie, aplicarea OUG 16 a fost prorogată pentru 2025. Măcar atunci, după ce a constatat că a mizat pe reglementarea greșită, PS1 putea să trimită în regim de urgență notificările, mai ales că, în varianta oficială, nu erau decât 381.

Multe primării, mai preocupate să servească cetățeanul decât propriile interese, au notificat contribuabilii conform Legii 25

Printre ele Primăria Sectorului 6, de la care am primit următorul răspuns:

„În luna octombrie 2022, conform modificărilor aduse Codului fiscal de Legea nr.252/2022, am derulat o campanie de notificare a persoanelor fizice sau juridice ce dețin clădiri nerezidențiale pentru care nu au rapoarte de evaluare sau au trecut 5 ani de la ultima evaluare.

La nivelul anului fiscal 2023, în această situație se găsesc 1.286 persoane fizice și 261 persoane juridice, pentru care au fost expediate notificări cu confirmare de primire și a fost îndeplinită procedura de comunicare prin publicitate, atât prin afișare la sediul instituției cât și pe pagina de internet.”

Primăriile care au considerat că nu mai au timp pentru notificări ca la carte au optat pentru varianta telefonică (de ex. Lerești, jud Argeș) sau prin afișare de anunțuri colective pe site-ul și ușa primăriei (de ex. Cornetu, jud Prahova).

Depinde ce vrei, să spoliezi sau să servești cetățeanul care te plătește.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191