Liberalii vor ca firmele straine sa plateasca mai putin impozit pe profit

Liberalii vor ca firmele straine sa plateasca mai putin impozit pe profit

Deputații liberali vor să micșoreze cota de impozit pe profit în cazul marilor companii, motivând că, astfel, acestea nu vor mai face optimizări fiscale prin exportarea profitului. Tot cu dedicație pentru marile companii, evident, cu capital străin, plata anticipată trimestrială a impozitelor va aduce o reducere cu 10% a valorii acestora. După logica liberală, aceste măsuri ar urma să crească încasările bugetare cu 2% și chiar cu 3% din PIB.

O nouă plângere pe numele „paraditorilor” Onea şi Răileanu! Inspecția Judiciară cerceteaza modul în care i-a fost fabricat dosarul Anei Maria Pătru

Proiectul de lege al deputaților liberali privind impozitarea profitului pare să anunțe profituri uriașe făcute de companiile străine în România. Și asta pentru că liberalii vor ca profitul care îl depășește pe cel al anului anterior să fie taxat cu doar 10%, în loc de 16%, stimulându-se, vezi Doamne, conformarea. Logica PNL este că, dacă ai impozitare a bogăției foarte mică, îți cresc veniturile bugetare, că ăia nu dau nimic dacă le ceri mai mult decât o țară din lumea a treia.

Surse PhOnline.ro/ PSD şi PNL anunță azi comasarea alegerilor şi liste comune la europarlamentare şi locale

”Nu întâmplător, în actualul context de incertitudine economică la nivel european și internațional, mai multe economii europene fiind în risc de recesiune din cauza crizei energetice, România înregistrează creșteri importante ale fluxului de investiții străine, relocări pe teritoriul țării noastre ale unor companii importante la nivel mondial, precum și o creștere economică estimată relativ importantă. Ar fi deosebit de grav să se adopte, din nou, măsuri eronate, orientate către companiile cu capital străin, sub false argumente naționaliste și într-o simplă și eronată logică electorală”, susțin inițiatorii proiectului de lege. Aceștia arată că datele furnizate de BNR și Camera de Comerț și Industrie a României indică foarte clar faptul că investițiile străine au o pondere covârșitoare în economia națională și că un tratament diferențiat al operatorilor economici contravine atât Constituției României, cât și Tratatului de aderare a României la UE.

Sondaj CURS/ Românii vor comasarea alegerilor. PSD conduce detaşat. PNL coboară la egalitate cu AUR

Oricum nu încasăm

Potrivit liberalilor, ori de câte ori, prin măsuri discreționare, decidenții guvernamentali au estimat în mod eronat că, prin majorări intempestive ale regimului de impozitare și prin măsuri coercitive (inclusiv sancționarea penală a contribuabililor), vor obține venituri bugetare suplimentare, realitatea economică a demonstrat contrariul. ”În ciuda eforturilor din ultimii ani ale Guvernul României și ANAF, ponderea veniturilor bugetare a rămas în continuare la 31-32% din PIB, cu aproape 10% mai puțin decât ponderea veniturilor bugetare la nivelul mediei UE, în timp de cheltuielile publice au determinat o presiune constantă asupra datoriei publice și cheltuieli cu dobânzile de peste 2% din PIB în 2022. Însă este evident că, în actuala configurație a cadrului legislativ fiscal, ANAF nu poate să genereze venituri mai mari, decât printr-un ansamblu de facilități și stimulente, printr-un tratament non-discriminatoriu al tuturor contribuabililor, care să-i încurajeze pe operatorii economici să declare în integralitate profiturile, să fie stimulați să facă acest lucru și să plătească la termen obligațiile fiscale”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Impozite cu 16% mai mici

Propunerea liberalilor este ca firmele mari care, în anul curent, calculează și declară profit impozabil mai mare decât anul precedent, doar pentru diferența rezultată vor datora un impozit pe profit o cotă de 10%, în timp ce pentru restul obligației fiscale vor datora o cotă de 16%. În plus, contribuabilii încadrați ca plătitori de impozit pe profit și contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, vor beneficia de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat, numai dacă nu înregistrează debite la nivelul bugetului general consolidate. Impactul asupra bugetului va fi unul pozitiv, consideră liberalii, deoarece va determina o scădere puternică a înclinației unor companii de a ”exporta” profiturile în zone fiscale avantajoase.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191