Mesajul Statului Islamic după atentatul din Moscova. SUA au avertizat Rusia. Bilanțul a ajuns la 60 de morți

Mesajul Statului Islamic după atentatul din Moscova. SUA au avertizat Rusia. Bilanțul a ajuns la 60 de morți

Peste 60 de persoane au fost ucise şi 115 rănite vineri seara în timpul unui concert pro-Putin. Atacul armat urmat de un incendiu uriaş la avut loc la o sală de concerte de la periferia Moscovei, ulterior revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP. Casa Albă a anunțat în urmă cu câteva zile a avertizat Rusia de un posibil atentat terorist. Recent, FSB, serviciul responsabil cu securitatea internă a statului rus a efectuat o operațiune împotriva Statului Islamic în Ingușeția, o republică din sudul Caucazului cu populație majoritar musulmană. 

Mădălina Lupea, disperată să-şi ascundă problemele cu legea! A cerut Curții de Apel să-i treacă numele „la secret”. Instanța a refuzat solicitarea!

Mesajul grupării jihadiste Stat Islamic

Statul Islamic, care a vizat în mod repetat Rusia, a susţinut pe unul dintre conturile sale de Telegram că luptătorii săi „au atacat o mare adunare (…) în împrejurimile capitalei ruse Moscova”.

Nanu şi Volosevici, în dialog cu sute de ploieşteni din cartierele Muzicanți şi Bereasca

Organizaţia jihadistă a susţinut că, după atac, comandoul său „s-a întors la bază în siguranţă”.

În atenția Poliției Prahova/ „3000 de cetățeni au obținut ilegal domiciliu sau viză de flotant în Câmpina!”

Asaltul, despre care mass-media rusă au început să relateze în jurul orei 20:15 la Moscova (17:15 GMT), a fost efectuat de mai mulţi indivizi înarmaţi la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în Krasnogorsk, la periferia nord-vestică a capitalei ruse.

„Chiar înainte de început (începutul concertului – ), dintr-o dată am auzit mai multe rafale de mitralieră şi ţipătul teribil al unei femei. Apoi multe ţipete”, a povestit pentru AFP Alexei, un producător muzical care se afla în vestiar în momentul atacului.

El a spus că a văzut „mişcări teribile de mulţimi” de spectatori care încercau să scape.

Potrivit unui jurnalist de la agenţia de ştiri de stat RIA Novosti, indivizi în camuflaj au intrat la parterul sălii de concerte şi au deschis focul şi au aruncat „o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu”.

Flăcările s-au extins la aproape de metri pătraţi ai clădirii înainte ca focul să fie controlat, conform serviciilor de urgenţă.

Jurnaliştii AFP au văzut clădirea cuprinsă de flăcări, fum negru ieşind din acoperiş şi o prezenţă puternică a poliţiei şi a serviciilor de urgenţă.

Peste 60 de morți, 115 răniți dintre care câteva zeci în stare gravă

Forţele de securitate ruse au declarat că sunt în căutarea atacatorilor, iar autorităţile au avertizat că numărul morţilor din atac „ar putea creşte”. Sâmbătă dimineață, bilanțul depășea 60 de morți și 115 răniți.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat anterior un „atentat terorist sângeros” şi o „crimă monstruoasă”. Ucraina a negat rapid orice responsabilitate, dând vina chiar pe serviciile secrete ruseşti.

Potrivit ministrului rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, 115 persoane sunt spitalizate, inclusiv cinci copii. Şaizeci de adulţi şi un minor dintre răniţi sunt în stare gravă.

Preşedintele Vladimir Putin, care a fost informat „din primele minute” despre atac, potrivit Kremlinului, le-a urat victimelor însănătoşire rapidă şi le-a mulţumit medicilor, după ce a primit rapoartele de la şefii forţelor de ordine şi serviciilor de salvare. El nu a vorbit încă public.

Imagini surprinse în timpul atentatului

Canale de ştiri Baza şi Mash de pe Telegram, care au reputaţia de a fi apropiate de forţele de securitate, au publicat înregistrări care arată cel puţin doi bărbaţi înarmaţi avansând în hol. În imaginile publicate pe rețelele sociale se văd mai multe cadavre, dar și grupuri de oameni grăbindu-se spre ieşire.

Alte imagini arată spectatori ascunzându-se în spatele scaunelor sau ieşind din sala de concerte.

Toate evenimentele publice din Moscova și din mai multe regiuni din Federație au fost anulate. 

Măsuri sporite de securitate au fost puse în aplicare, potrivit televiziunii ruse, inclusiv pe aeroporturile din Moscova şi în alte oraşe mari din ţară.

SUA au avertizat Rusia de un posibil atentat terorist

Casa Albă a declarat vineri că Statele Unite au avertizat Rusia în luna martie cu privire la posibilitatea unui atac terorist care ar putea viza „mari adunări” la Moscova.

Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, citată de Agerpres și agenții internaționale precum Reuters sau AP, a precizat că la începutul lunii martie guvernul american a obținut informații cu privire la planurile unui atentat terorist la Moscova, care ar fi putut viza evenimente de amploare, inclusiv concerte. Aceste informații au fost împărtășite cu autoritățile ruse.

FSB a efectuat o operațiune împotriva Statului Islamic în Ingușeția, o republică din sudul Caucazului cu populație majoritar musulmană. Operațiunea, care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, era îndreptată împotriva Statului Islamic, iar în timpul intervenției au fost uciși șase combatanți ai grupării teroriste.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191