
Faptele pentru care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată s-au prescris, dar procesul va continua la cererea acestuia.
Procedura penală îi obligă pe judecători să îi întrebe pe inculpați dacă doresc ca procesul să continue, atunci când este constatată împlinirea termenului general de prescriere.
La procesul lui Tăriceanu, care are loc la Înalta Curte de Casație și Justiție, fost premier a surprins pe toată lumea din sala de judecată, după ce a afirmat că dorește continuarea procesului în care este acuzat de DNA de fapte de corupție.
Tăriceanu a mai spus că el crede în nevinovăția sa, drept pentru care nu dorește ca procesul penal să înceteze ca urmare a prescrierii faptelor.
”Sunt nevinovat și vreau să se dovedească în instanță nevinovăția mea!”, este răspunsul consemnat de grefierul de ședință, cu ocazia termenului din data de 15 decembrie 2022.
Cererea procurorului a fost respinsă
La termenul din data de 2 februarie 2023, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul de ședință de la DNA, a cerut ca judecata să fie suspendată, până când Curtea de Justiție de la Strassbourg se va pronunța în legătură cu aplicarea noțiunii de prescripție a faptelor.
Judecătorii au respins ambele cereri ale procurorului, pe motiv că nu sunt întemeiate pe nicio prevedere legală.
Și cererea lui Tăriceanu, privind ridicarea sechestrului pe unele bunuri din averea personală a fost respinsă de completul de judecată.