Până și cercetătorii au rămas surprinși. Ceea ce au găsit în Peștera din Apuseni i-a lăsat fără cuvinte

Până și cercetătorii au rămas surprinși. Ceea ce au găsit în Peștera din Apuseni i-a lăsat fără cuvinte

O peșteră spectaculoasă de la noi din țară, conform experților în domeniu, se află în Munții Apuseni. Este vorba despre Peștera Coliboaia, ce are o lungime de 750 de metri. Aici s-au găsit desene rupestre vechi de peste de ani, picturi de i-au surprins chiar și pe cercetători.

PNL consideră că America nu este un partener de încredere pentru România. Siegfried Mureşan îl atacă pe Trump Jr.

În Peștera Coliboaia intrara este în formă de triunghi, înaltă de aproape 2 metri. Aceasta se află la baza unui perete stâncos. Galeria ajunge la râul subteran care străbate întreaga peșteră. Tavanul acesteia, lipsit de formațiuni în cea mai mare parte, coboară de câteva ori până la nivelul apei formand sifoane greu de depășit.

Trump jr., reacție pe Twitter (X) după decizia CCR: „Încă o tentativă soroşistă/marxistă de a anula voința alegătorilor! Ea (Lasconi) va pierde alegerile şi ei o ştiu”!

Pe ultima treime a peșterii pereții sunt impodobiți cu scurgeri parietale, iar podeaua și tavanul cu stalactite și stalagmite. Parcurgerea galeriei necesită echipament speologic, țindând cont că discutăm despre o peșteră activă, cu puncte mai dificile pe traseu, 

De ce nu o sustin PSD-istii pe Elena Lasconi: „Nu suntem slugile nimanui!”

S-au găsit picturi vechi de până la de ani

Acum mai bine de 13 ani, la Coliboaia s-au găsit mai multe picturi ce pot fi încadrate ca aparținând unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian, între și de ani vechime. Este bine de știut că fost pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă artă parietală atât de veche. Acestea mai sunt denumite și picturi negre, vorbim despre niște desene cu animale, printre care un bizon, un cal, o felină, unul sau două capete de urs și doi rinoceri păroși. 

La Coliboaia mai putem vedea și câteva gravuri. Pe de altă parte, pe sol sunt răspândite oase de șii, în timpul șederii în peșteră, au zgâriat și au lustruit pereții peșterii peste picturi, confirmand autenticitatea lor.

De cine a fost făscută autenticitatea picturilor

O echipa franceză, formată din doi speologi (Marcel Meyssonnier și Valérie Plichon), un paleontolog specializat pe ursul de peștera (Michel Philippe), un preistoric (Françoise Prudhomme) și doi specialiști în artă de peștera (Jean Clottes și Bernard Gély), care au ajuns la picturi în 16 mai 2010 în urmă demersurilor făcute de Viorel Lascu, au atestat vechimea și autenticitatea desenelor descoperite.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191