Care este diferența între „hilar” și „ilar”. Mulți români nu folosesc forma corectă

Care este diferența între „hilar” și „ilar”. Mulți români nu folosesc forma corectă

În limba română sunt multe cuvinte asemănătoare ca pronunție, motiv pentru care se întâmplă ca, în mod frecvent, să apară o mulțime de confuzii legate de forma corectă. Cuvintele hilar și ilar sunt ambele acceptate, însă doar unul este recomandat.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Limba română are multe forme flexionare ale cuvintelor. Așa se face că unii români fac, deseori, greșeli repetate în vorbire. Fie că ne referim la conjugarea verbelor, la acordul corect dintre subiect și predicat, la cuvintele care se scriu cu cratimă sau nu, confuziile apar des.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Care este diferența între „hilar” și „ilar”

Atât cuvântul hilar cât și ilar sunt folosite în limba română, în mod frecvent. Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române şi Dicţionarului explicativ al limbii române, forma corectă a adjectivului este ilar.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Cuvântul ilar provine din latinescul hilaris, fr. hilaire, acesta fiind sinonim cu ilariant care, la rândul său provine din franţuzescul hilarant, lat. hilarans, -ntis. Este însă acceptat faptul că atât ilar, cât și hilar au însă același înțeles – care provoacă râsul, amuzant, comic, hazliu.

Așadar, varianta recomandată de DOOM este ilar, în timp ce hilar este doar o variantă tolerată.

Forma hilar exista și înainte, dar se referea la un aspect anatomic, hilul fiind porțiunea de la suprafața unui organ pe unde pătrund vasele sangvine și nervii.

Care este forma corectă de plural a cuvântului „soare”

În limba română există o mulțime de cuvinte care nu au formă de plural. Există însă multe persoane care se confruntă cu o problemă des întâlnită , și anume pluralul cuvântului „soare”.

Substantivul „soare” provine din limba latină, „solem”. Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt este un substantiv de genul masculin. Forma corectă de plural este „un soare, doi sori”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191