Cât a ajuns să valoreze aurul deținut de România. BNR a făcut calculul

Cât a ajuns să valoreze aurul deținut de România. BNR a făcut calculul

Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la finalul lunii februarie 2024, la nivelul de 63,128 miliarde euro, faţă de 61,416 miliarde euro, la 31 ianuarie 2024, scrie adevă România nu se află în primele 20 de țări cu cele mai mai rezerve de aur, țara noastră situându-se pe locul 32.  

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Intrări de 5,529 miliarde de euro

În cursul lunii februarie 2024 au avut loc intrări de 5,529 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de 4 miliarde de euro) dar și alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,240 miliarde de euro.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

De asemenea, au avut loc ieşiri de 3,817 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. 

România, pe locul 32 în lume ca nivel al rezervei de aur

România se află pe locul 32 în lume ca nivel al rezervei de aur pe cap de locuitor, cu circa 5,7 grame/capita, în rând cu slovacii şi bulgarii. Statele Unite ale Americii au ,46 tone de aur în rezervă. În perioada de vârf a sistemului Bretton Woods, când SUA s-au oferit să găzduiască şi să protejeze aurul altor ţări în schimbul dolarilor, între 90% şi 95% din rezervele de aur ale întregii lumi se aflau în seifurile americane.

Rezerva de aur demonstrează stabilitatea economică a unei țări 

Rezerva de aur a unei țări arată stabilitatea economică a acesteia. De altfel, aceste rezervă dictează și poziția pe care țara respectivă o are în comerțul internațional și politicile monetare. În perioadele de depreciere valutară, aurul devine o resursă foarte importantă. Deținerea de aur sub formă fizică devine o modalitate de rambursare a datoriilor și de emitere a monedei. Astfel, aurul reprezintă o parte semnificativă a rezervelor bancare centrale la nivel global.

Cum a vândut Nicolae Ceaușescu o parte din rezerva de aur 

În 1986 şi 1987 Nicolae Ceauşescu a impus conducerii Băncii Naţionale a României să vândă o mare parte din rezerva de aur pe care o acumulase, pentru a se achita o parte din datoria externă a ţării (în total, ,1 kg aur fin, încasându-se pentru cantitatea respectivă circa milioane de dolari).

Pentru a se înţelege mai uşor ce a însemnat cantitatea de ,1 kg aur fin, precizăm că exportul total de produse româneşti realizat în anul 1985 a fost evaluat chiar de autorităţile de la Bucureşti în luna iunie 1986 la sumele de milioane de ruble şi milioane de dolari.

Citește întreg articolul pe adevă 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191