
Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul o plafonare a tarifelor RCA, după scandalul din ultimele zile privind creșterile de până la 40%.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a reacționat joi în scandalul creșterii tarifelor de referință RCA, publicând pe site un grafic în care spune că aceste tarife de referință nu sunt prețuri de vânzare și că acestea au crescut cu 16,28% în ultimele 6 luni.
ASF ia în calcul o plafonare a tarifelor RCA
Judecator Gabriela Baltag (CSM): Justitia care nu ne va mai apartine, in curand
Această creștere medie de 16,28% ar fi valabilă pentru peste 90% din automobilele (doar automobile, nu toate vehiculele) asigurate RCA și înregistrate pe persoană fizică, spune ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia in calcul plafonarea prețurilor RCA în vederea protecției consumatorilor, a declarat joi Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.
Întrebat dacă se ia în calcul o plafonare pentru 6 luni care să se aplice atât persoanelor fizice cât și juridice, oficialul ASF a spus că „se analizează toate aspectele”.
„Noi am observat emoția firească din piață cu privire la majorarea tarifelor de referință pentru RCA. Vă sesizez că avem acolo la categoriile la care se încadrează peste 90% din automobilele asigurate RCA o creștere medie de circa 16 procente. Cu toate acestea, sau mai ales în acest context, atenție, confirm, în vederea protecției consumatorilor, că ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă determinată de timp. Vom vedea exact care va fi soluția concretă. Analizăm toate datele necesare unei astfel de decizie”, a declarat Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.
Noile tarife de refenrință, mai mari și cu 40%
Tarifele de referință RCA 2023 au fost publicate de ASF, iar compararea acestora cu cele publicate în februarie 2022 arată o creștere pentru toate categoriile de vârstă și toate capacitățile cilindrice.
Cel mai mult pentru asigurarea RCA vor plăti șoferii sub 30 de ani care conduc mașini cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi (cmc). În acest caz, valoarea tarifului de referință este de 4.709 de lei pe an. La polul opus, cea mai ieftină asigurare obligatorie va fi plătită de șoferii între 51 și 60 de ani care conduc mașini cu motoare sub 1200 de centimetri cubi.
Față de tarifele de referință RCA publicate de ASF în februarie 2022, creșterile procentuale ale primelor variază între 10 și 40%.