Suma maximă pe care o vom putea plăti cash la magazin, din ianuarie. Cumpărăturile cu bani lichizi vor fi tot mai rare

Suma maximă pe care o vom putea plăti cash la magazin, din ianuarie. Cumpărăturile cu bani lichizi vor fi tot mai rare

În următorii doi ani o să folosim tot mai puțini bani lichizi. Potrivit proiectului pentru care și-a asumat răspunderea în Parlament, Guvernul își dorește limitarea acestor plăți.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Astfel, persoanele fizice vor putea cheltui în magazine, în numerar, cel mult de lei. Pentru cumpărăturile mai scumpe de atât trebuie să folosim cardul.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Pe de altă parte, firmele vor mai putea face tranzacții cash între ele de cel mult de lei. Practic, executivul vrea să reducă situațiile în care nu se emit facturi și se încasează bani la negru.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

De exemplu, dacă o persoană merge la magazin și cumpără, să zicem, un televizor de până în de lei, va putea din ianuarie să plătească și cash.

Însă, dacă vrea să cumpere un produs mai scump, de pildă un laptop performant, va fi obligat să achite cu cardul sau prin transfer bancar pentru tot ce depășește acest prag de de lei.

Acest plafon scade apoi la jumătate din ianuarie 2025, când vor fi acceptate plăți cash de cel mult de lei.

Există limită și pentru plățile între două persoane fizice. Să zicem că vindeți o mașină cuiva și faceți contract de vânzare-cumpărare.

Dacă valoarea mașinii depășește de lei, trebuie ca plata să se facă obligatoriu prin transfer bancar. Din 2025, suma scade la de lei.

Plafoanele sunt mult mai reduse însă pentru tranzacțiile între persoane juridice, între firme, acolo unde oficialii au considerat că e și cea mai mare evaziune fiscală.

În acest caz, se acceptă plăți în numerar doar de de lei, cel mult. Și dacă vorbim de un magazin mic, de exemplu, care se aprovizionează de la un magazin de tip cash&carry, atunci limita pentru plăți numerar este de maximum de lei.

Pentru toate aceste situații, proiectul interzice fracționarea plăților.

Adrian Bența, consultant fiscal: „Să luăm exemplul unei doamne care se duce la magazin și cumpără îmbrăcăminte de de lei. Ar fi o fracționare când aceste vânzări s-ar împărți în trei sume mai mici de de lei. Are dreptul să plătească numerar de lei, iar diferența de de lei este obligatoriu să o plătească prin transfer bancar”.

Pe de altă parte, firmele nu vor mai avea voie să aibă la finalul zilei în casierie mai mult de de lei în numerar. Dacă suma este mai mare, autoritățile pot confisca 25%.

Există limite pentru plăți numerar și în legislația actuală, doar că plafoanele sunt acum de până la de lei. De asemenea, persoanele care vor să depună sume de peste de euro cash în bănci, trebuie să dea o declarație în care să spună care este sursa banilor și chiar să demonstreze cu documente.

Pentru noile reguli, Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, însă proiectul este blocat pentru moment la curtea constituțională.

Articol recomandat de

Fostul manager de PR al Simonei Halep a spus lucrurilor pe nume

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191