Hidro Prahova, furnizorul de apa care deserveste mii de gospodarii din judet, a scapat de „dracu'”, dar a dat de „ma-sa”.
Dupa ce Dorin Ilian Letea si-a facut bagajul si a plecat de la conducerea societatii, speriat de ilegalitatile pe care le-ar putea descoperi anchetatorii in legatura cu licitatiile organizate in Prahova, director interimar a fost numit Marian Iorga, un personaj cel putin la fel de corupt, insa, spre deosebire de Letea, si anchetat penal.
Cine va conduce cele mai importante 3 Comsii din Primăria Ploieşti: Buget, Patrimoniu şi Urbanism
Iorga Marian este acuzat de luare de mită în formă continuată. Conform rechizitoriului consultat de Ziare.com, lui Iorga Marian nu i-ar fi scăpat nimic din tot ce i se putea oferi: bani, mâncare, vacanțe, ceasuri de lux, TV, plata chiriei, centrală de apartament, favoruri sexuale din partea subalternelor dornice de promovare „ușoară.”.
Pensionar la 46 de ani, dar angajat la „stat”. De ce Iorga Marian poate fi considerat „imaginea” funcționarului coruptibil
Iorga Marian fost trimis în judecată în 2022 și procesul nici nu a început cu dezbaterile pe fond. Între timp, comisarul-șef Iorga Marian s-a pensionat la 46 de ani, însă, s-a „reprofilat” rapid.
A fost director-suport logistic la Hidro Prahova, companie care asigură alimentarea cu apă, cu capital de stat, în subordinea Consiliului Județean Prahova, iar acum a fost numit director interimar al societatii.
Mai exact, Marian Iorga primește salariu din fonduri publice pe care îl cumulează cu pensia de fost cadru M.A.I.
Despre acuzațiile aduse fostului comisar-șef Iorga Marian, se consideră că acesta este un comportament tipic funcționarului coruptibil, destul de des întâlnit în cazurile de corupție din administrație.
„Acuzațiile descrise de DNA arată acest comportament tipic, arhetipul funcționarului coruptibil, care crede că poate obține orice are nevoie pe moment și pe termen lung din funcția pe care o deține, folosindu-se de o anumită autoritate. Este ușor de depistat, pentru că oamenii denunță, în general, mai ales când se satură să li se ceară și mai mult, dar este greu de combătut, din cauza legăturilor create. În momentul în care ceri și oferi mită pentru a lucra la stat, la Poliție în cazul de față, instituțiile respective se degradează aproape iremediabil. Astfel, te poți trezi că de la o simplă lucernă, te afli într-un grup de interese mult mai mari. De aceea, avertizorii de integritate sunt indispensabili”, a explicat Ioana Cercel, expert anticorupție, membru al Asociației Centrul de Politici Europene.
Cum primea mită Marian Iorga. Ce făcea cu lucerna, de fapt. Corupția din M.A.I, în creștere
Pentru bunurile și serviciile pe care Marian Iorga le primea, oferea soluții favorabile în dosare penale sau insista pentru promovarea subalternelor pentru a le promova. Iată câteva dintre acuzațiile din rechizitoriul emis de DNA, consultat de Ziare.com:
„Inculpatul Iorga Marian ar fi pretins unor oameni de afaceri să accepte achiziționarea, la prețuri supraevaluate, a unor autoturisme pe care inculpatul le avea în proprietate sau pe care acesta urma să le achiziționeze.
În schimbul acestor „servicii”, inculpatul le-ar fi promis că își va folosi influența asupra unor subordonați care aveau în lucru cauze penale sau petiții ce-i priveau pe oamenii de afaceri, pentru ca aceștia să le soluționeze favorabil sau să urgenteze efectuarea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu.
Comisarul șef de poliție Marian Iorga, inspector șef al IPJ Călărași, în lunile noiembrie 2016 și martie 2017, a obținut gratuit de la agentul șef de poliție Manea Mihai-Tudorel, din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Călărași, circa 200 baloți de lucernă care au fost transportați, cu sprijinul acestuia și a numitului Stoica Ștefan, la ferma pe care tatăl ofițerului de poliție o are în comuna Șotrile, sat Lunca Mare, județul Prahova. Anterior, baloții de lucernă au fost procurați de la numiții Bucur Ionel-Cătălin, primarul comunei Perișoru, și Călin Petre-Alexandru, primarul comunei Sărulești, din județul Călărași.
În schimbul acestora, Iorga Marian l-a lăsat să înțeleagă pe agentul șef de poliție Manea Mihai-Tudorel că are influență asupra șefului Centrului Medical Județean Călărași, al MAI, la inspectorul de poliție Arabol-Nicolae Veronica-Daniela, astfel încât soția agentului de poliție, Manea Veronica-Florina, să promoveze concursul pentru ocuparea postului vacant de asistent medical la această structură”, este doar un fragment din lungul șir de acuzații formulate de procurorii anticorupție.
Conform raportului de activitate al Direcției Generale Anticorupție (DGA) în anul 2023, consultat de Ziare.com, corupția din M.A.I este în creștere. Astfel, 240 de polițiști au calitatea de suspecți, iar 187 sunt deja inculpați pentru fapte de corupție, în creștere cu 48% față de 2022.