Legi bune, dar greu de aplicat – Polițiștii se plâng că nu au nici personal, nici bani pentru noile proceduri împotriva violenței și hărțuirii

Legi bune, dar greu de aplicat – Polițiștii se plâng că nu au nici personal, nici bani pentru noile proceduri împotriva violenței și hărțuirii

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual își exprimă îngrijorarea cu privire la aplicarea practică a noilor reglementări referitoare la ordinul de protecție, din cauza constrângerilor existente în cadrul Poliției Române.

BREAKING/ Dezastrul de la Slănic, provocat de „gruparea mafiotă a lui Iulian Dumitrescu”! Lucrări executate ILEGAL la comanda lui Dumitrescu au dus la surparea terenului

Noul act normativ (Legea 26/2024) este considerat util din punct de vedere social, urmând să contribuie, în timp, la diminuarea faptelor de agresiune asupra persoanelor. În practică, spun sindicaliștii din poliție, va fi greu de aplicat, cel puțin o vreme, „având în vedere realitatea actuală de la nivelul Poliției Române, marcată de o lipsă cronică nu doar de personal, ci și de logistică și de fonduri financiare, acestea fiind insuficiente chiar și pentru îndeplinirea actualelor sarcini și misiuni date deja în competență până în prezent”.

Drulă (USR), despre baronul PNL Dumitrescu „Lamborghini”: Acest hoț vrea să candideze iar la Consiliul Județean Prahova

„De exemplu, măsurile privind Ordinul de protecție provizoriu (cap. II din lege), de care vor uza frecvent victimele, revin exclusiv în sarcina Poliției Române, ceea ce incumbă atribuții suplimentare pentru polițiști, și așa sufocați de atribuțiile în avalanșă primite în ultimii ani, în condițiile unui deficit de personal, la nivel național, de circa 20%, așa cum a recunoscut recent chiar și ministrul Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Protest AUR la Biroul Electoral Prahova dupa ce Iulian Dumitrescu a anuntat ca mai vrea un mandat la Consiliul Judetean

De asemenea, și aplicarea reglementărilor privind Ordinul de protecție pe care îl vor decide instanțele de judecată (cap. III din lege) va reveni, în concret, tot Poliției, care a primit sarcini exprese, prin noua lege, cum ar fi: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună; obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, montat și supravegheat de poliție; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute; implementarea Sistemul informatic de monitorizare electronică, conform Legii nr. 146/2021, pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se aplică măsura; obligarea agresorului de a se prezenta periodic, la un interval de timp stabilit de instanţă, la secţia de poliţie competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecţie; verificări periodice şi/sau spontane, de către Poliție, privind locul în care se află agresorul; obligarea agresorului de a da informaţii organului de poliţie cu privire la noua locuinţă, în cazul în care prin ordin s-a dispus evacuarea lui din locuinţa comună și multe alte sarcini, mai arată sindicatul.

O altă problemă semnalată se referă la faptul că art. 28 din Legea 26/2024 prevede că sumele necesare pentru implementarea măsurilor privind Ordinului de protecție se alocă cu această destinaţie prin legi bugetare anuale, iar pentru 2024 avem, deja, Legea bugetului în vigoare.

„Sperăm ca măcar prevederea privind suplimentarea numărului de posturi necesare, la nivelul Poliției Române, să fie pusă în practică, prin HG, în termenul stipulat, de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii”, mai transmite SNPPC.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191