Limba română, conform studiilor de lingvistică, deţine un fond de peste de cuvinte, din care, în DEX, există aproape Dintre ele, în limbajul cotidian folosim frecvent câteva sute.
Care este singurul cuvânt în limba română care începe şi se termină cu litera „î”
Tu știai că, singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „î” este „înzăvorî”? Semnificația acestui cuvânt, conform este: a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere.
Cel mai lung cuvânt din limba română
Sunt destul de puține persoane care știu care este cel mai lung cuvânt din limba română, mai ales că acesta nu există în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Este vorba despre „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”. Acest cuvânt de 44 de litere reprezintă denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză” și este cel mai lung cuvânt din limba română.
Cele mai frumoase cuvânte din limba română
Cu toţii avem cuvinte preferate. Conform studiilor de lingvistică efectuate pe limbajul folosit de Mihai Eminescu în întreaga sa operă, rezultă că acesta a utilizat cel mai frecvent aproximativ 20 de cuvinte – substantive, verbe şi adjective – ce revin în toate textele lui. Iar aceste sunt: viaţă, umbră, lună, lume, mână, noapte, suflet, vis, ochi, a vrea, a vedea, a putea, a părea, a trece, a veni, alb, negru, dulce. Iar o listă cu cele mai frumoase cuvinte în limba română ar putea, cu siguranţă să le includă pe toate.
Cuvintele din limba română care nu pot fi traduse
În plus, există cuvinte specific româneşti, intraductibile. În top se află: dor, ler şi doină, care pot fi de asemenea, considerate, printre cele mai frumoase, tocmai pentru că sunt strâns legate de însăşi fiinţa limbii române.
Singurul cuvând din limba română care începe cu tm
Ceea ce puțini știu însă este faptul că în vocabularul nostru există un singur cuvânt care începe cu „tm”. Acesta este „Tmeză” și înseamnă o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt compus sau ale unei unități frazeologice. Pluralul pentru el este „tmeze”.